Mamy dzisiaj Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego, czyli pierwszy dzień świąt wielkanocnych i zarazem najważniejsze święto w ciągu roku. Należy je odpowiednio uczcić, dlatego upiekłam trochę ciast i chciałabym wam je pokazać :)
Po pierwsze BABKA Z KRÓWKAMI
Babki z krówkami nie robiłam po raz pierwszy, a jednak coś mi nie zagrało. Czy to źle? Nie do końca. Udało się wybrnąć z tej sytuacji. Na początek może przepis.
Składniki:
Ten przepis zawsze mi wychodził. Ale tym razem popełniłam błąd. Nie jestem do końca pewna jaki, może to była wina krówek, może dałam za dużo ajerkoniaku, może słabo rozgrzany piekarnik. W wyniku tego właśnie niewiadomego błędu, wszystkie krówki opadły mi na dno formy. Pozostałe ciasto się upiekło, a z krówek powstało coś jakby polewa. Także sytuacja opanowana. :)
SERNIK
Sernik piekę na kruchym spodzie. Wychodzi on dosyć rzadki, ale dzięki temu jest puszysty i delikatny po upieczeniu. Przepis:
Składniki na ciasto:
Po pierwsze BABKA Z KRÓWKAMI
Babki z krówkami nie robiłam po raz pierwszy, a jednak coś mi nie zagrało. Czy to źle? Nie do końca. Udało się wybrnąć z tej sytuacji. Na początek może przepis.
Składniki:
- 200 g margaryny
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml ajerkoniaku
- 200 g kruchych krówek
- szczypta soli
- 5 jajek
Krówki pokroić i obsypać odrobiną mąki. Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po 1 jajku, wlać ajerkoniak i dodawać po łyżce mieszanki z mąką. Wsypać krówki i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ten przepis zawsze mi wychodził. Ale tym razem popełniłam błąd. Nie jestem do końca pewna jaki, może to była wina krówek, może dałam za dużo ajerkoniaku, może słabo rozgrzany piekarnik. W wyniku tego właśnie niewiadomego błędu, wszystkie krówki opadły mi na dno formy. Pozostałe ciasto się upiekło, a z krówek powstało coś jakby polewa. Także sytuacja opanowana. :)
SERNIK
Sernik piekę na kruchym spodzie. Wychodzi on dosyć rzadki, ale dzięki temu jest puszysty i delikatny po upieczeniu. Przepis:
Składniki na ciasto:
- 1 kostka margaryny
- 3 żółtka
- 125 g cukru
- 80 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Dodać żółtka, posiekaną margarynę i zagnieść ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i wyłożyć na spód blachy
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu w wiaderku
- 3 jajka
- 400 g cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z 1 cytryny
- 125 ml oleju
- 250 ml mleka
- 3 białka
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać twaróg, budyń, mąkę ziemniaczaną, mleko, olej, sok z cytryny. Wymieszać mikserem i wyłożyć na ciasto. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyłożyć na ciasto ubitą pianę z białek i piec jeszcze 15 minut.
ROLADA Z JABŁKAMI
Biszkopt na roladę robiłam tak jak TUTAJ.
Nadzienie zrobiłam z mocno podgrzanych prażonych jabłek i dodanej do nich galaretki cytrynowej. Zamieszałam do rozpuszczenia i zostawiłam do wystygnięcia. Ot cała filozofia :)
MAZURKI
Zrobiłam dwa mazurki, jeden cytrynowy a drugi kajmakowy. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu.
Przepis na kruchy spód:
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g masła
- 1 jajko
Mąki cukry i masło posiekać. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Wystudzić.
CYTRYNOWY (przepis z kotlet.tv)
Składniki:
- 1 cytryna
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru
- 150 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
Do garnka wsypać cukier i wlać wodę, wrzucić obrana i pokrojoną w plastry cytrynę. Gotować 30 minut aż będzie szklista. Cytryny można wyjąć na papier, by je odsączyć lub układać w lekkim syropie.
Ser wymieszać z dwiema łyżkami syropu z cytryn i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Posmarować kruchy spód kremem a na wierzchu ułożyć cytryny. Schłodzić.
KAJMAKOWY
Najprostszy ze wszystkich. Posmarowałam kruchy spód dżemem z czarnej porzeczki. Na to wyłożyłam masę kajmakową.
BARDZO SERDECZNIE WSZYSTKIM ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJSŁODSZEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz